top of page

Feliene infectieuze peritonitis (FIP)

FIP is een ernstige aandoening bij katten die wordt veroorzaakt door een coronavirus. Dit diarreevirus is eigenlijk helemaal niet zo ernstig voor de kat, na een dag met diarree zijn de meeste katten er verder niet ziek van.

Bij enkele katten verandert de onschuldige darmvorm van het virus in een kwaadaardige variant die ontstekingen elders in het lichaam veroorzaakt. Deze ziekte noemen we FIP. FIP staat voor Feline Infectieuze Peritonitis (besmettelijke buikvliesontsteking). Er bestaan 2 vormen. Bij de natte vorm van FIP staat er veel vocht in de buikholte van de kat. Ook het borstvlies kan ontstoken zijn: er staat dan vocht in de borstkas.

 

Bij de droge vorm van FIP worden organen aangetast zoals de lever, nieren, darmen, hersenen of het ruggenmerg. Sommige dieren hebben een mengvorm: nat en droog. Het FIP virus is niet echt te voorkomen, er bestaat geen preventief vaccin voor. Belangrijk is om alles heel schoon en hygiënisch te houden. Onze katten worden er wel op getest en op dit moment negatief bevonden.

Medisch centrum voor dieren. (SA). FIP bij de kat. FIP Medisch centrum voor dieren. Geraadpleegd op 16 september 2022, van FIP - Medisch Centrum Voor Dieren (mcvoordieren.nl)

bottom of page